Sezóna 1948/1949

Ďalšia sezóna 1948/49 priniesla predovšetkým veľký pohyb hráčov smerom z Popradu. Odišlo ich osem a zúženému kádru sa priveľmi neverilo. Pre vedenie oddielu ostalo k dispozícii iba 10 hráčov, ktorí, i keď museli hrať bez výmeny, podali dobrý výkon. Dokázali vyhrať 21 z 29 odohraných zápasov, pričom napríklad obrancovia Mecko a Káňa v žiadnom zápase ani nestriedali. V posledných zápasoch sa prejavila u hráčov únava, ktorá priniesla slabšie výsledky.

Sezóna 1948/49 bola prvou sezónou kedy športovci celej republiky nastúpili novú cestu zjednotenej telovýchovy. Popradskí hokejisti sa prihlásili za členov masovej organizácie Sokol a hrali zápasy pod názvom Sokol Tatry Poprad.

Celkove bola sezóna pre popradských hokejistov úspešná, napriek tomu, že sa im nepodarilo dostať sa znova do celoštátnej ligy. Sokol Tatry Poprad zohral celkom 29 zápasov, z ktorých bolo 21 víťazných, 2 skončili nerozhodne a 6 prehrou. Ani jedno slovenské mužstvo nevedelo poraziť Poprad okrem účastníka celoštátnej ligy Sokol NV Bratislava. Celkový pomer gólov bol 243:125.

Sokol Tatry Poprad stal sa víťazom východnej skupiny hokejovej ligy s celkovým pomerom gólov 101:26. Oba finálové zápasy o titul víťaza slovenskej hokejovej ligy pre rok 1948/49 so Sokolom Banská Bystrica vyhral, čím sa stal opäť majstrom Slovenska a kvalifikoval sa do bojov o postup do celoštátnej ligovej súťaže. V týchto bojoch sa ukázalo, že mužstvo nie je ešte dosť pripravené, aby sa mohlo v tejto súťaži udržať. Aj napriek tomu sa medzi vzácne trofeje v kronike radí víťazstvo nad VŽKG 8:6, či remíza so Sokolom NV Bratislava 2:2.

Okrem toho stalo sa mužstvo Sokol Tatry Poprad víťazom I. ročníka turnaja o Javúrkov memoriál víťazstvom nad S. Baťa Liptovský Sv. Mikuláš v pomere 11:1.

Popradskí hokejisti zúčastnili sa tiež turnaja o Sedláčkov memoriál v Bratislave, kde sa umiestnili na poslednom mieste.

Strelcom mužstva bol Gemov, ktorý dal takmer tretinu (77) zo všetkých gólov mužstva. Pavlovský bol úspešný 37 krát, Káňa o tri menej a postrach brankárov "od modrej" Mecko sa do listiny strelcov zapísal 24 krát. Za nimi boli ďalším v poradí Lach a Hudák (po 16), Dr. Štolc (15), Klein (13), Bendík (6) a Keduch (3).

Káder Popradu: Baboni, Andrš, Káňa, Mecko, Pavlovský, Gemov, Ulbricht, Lach, Hudák, Klein, Bendík, Keďuch a Dr. Štolc (C).


Základné údaje o klube

Názov : Sokol Tatry Poprad
Súťaž : Slovenská hokejová liga
Predseda : Dr. O. Miffek
Tajomník : J. Čiško
Tréner : Dr. Štolc